Porovnání hypotéky a pronájmu bydlení

Stojíte-li zrovna před rozhodnutím, jak naložit s bydlením, pak vám následující řádky mohou pomoci. Přináší stručné srovnání hlavních výhod a nevýhod hypotéky a pronájmu.

Olomouc
Zdroj: byty-olomouc.webnode.cz

To nejdůležitější je závazek. U hypotečního úvěru je zcela zřejmý, jde o splácení několik desítek let. A když nastane problém, můžete dokonce o nemovitost přijít. U pronájmu podobnou zodpovědnost neřešíte, na druhou stranu každoměsíční výdaje nepřináší nic navíc. Je to jen pouhé placení nájemného.

Bydlet ve vlastním je příjemnější

U hypotéky je hlavní pozitivum naprosto jasné. Každá splátka je investicí do majetku. Nutno také podotknout, že nemovitost může s léty nabývat na hodnotě, zvláště rozvíjí-li se okolí a infrastruktura. Zapomeňte však na to, že zůstanete flexibilní jako dosud. Přijde-li lepší

pracovní nabídka v jiném městě, pravděpodobně budete muset zůstat tam, kde jste si dům nebo byt koupili.

Při pronájmu vás nečekají téměř žádné starosti

Na druhé straně tu máme pronájem. Možná vás to překvapí, ale z hlediska konečné finanční zátěže je ve velkých městech výhodnější než hypoteční úvěr. Typickým příkladem jsou byty Olomouc. Koupit si zde nemovitost skrze hypotéku je mnohem dražší. Pronájem bytu Olomouc tak zatíží rodinný rozpočet méně. A zůstává vám volnost. Když budete chtít změnit velikost či polohu bytu nebo domu, jednoduše se přestěhujete.

Zvolit lepší variantu je individuální záležitost. Jak výhodnost hypotéky, tak pronájmu v konečném důsledku souvisí se stylem života a také s výpočty z oblasti finanční matematiky, která počítá i s tzv. koeficientem budoucí hodnoty peněz. Proto vždy myslete na to, co od bydlení chcete a jak právě pro vás vychází srovnání ceny nemovitosti a placení nájemného se všemi dalšími náklady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation